Ψωροκώσταινα
Είναι γνωστό ότι αυτό το παρατσούκλι δόθηκε στο ελληνικό δημόσιο ταμείο, για τη φτώχεια που το έδερνε τότε. Κι όμως το πρόσωπο αυτό ήταν υπαρκτό κι έζησε στην Ελλάδα κατά την επανάσταση.
Την έλεγαν Πανώρια Χατζηκώστα. Ήταν γυναίκα του προύχοντα στο Αϊβαλί, Χατζή-Κώστα. Μ΄όλο που την λέγαν Πανώρια, ήταν τέρας ασχήμιας. Κατά τη σφαγή στο Αϊβαλί, ο άντρας της και τα τέσσερα της παιδιά τα έσφαξαν, και μετά από πολλές περιπέτειες βρέθηκε στο Ναύπλιο. Για να ζήσει αναγκαζόταν να ξενοδουλεύει και να ζητιανεύει μέσα στο Ανάπλι. Μα κακοφτιαγμένη και κουρελοφορεμένη καθώς ήταν, έγινε, σιγά-σιγά, ένας τύπος του Αναπλιού. Τα παιδιά που την έπαιρναν από πίσω και την πείραζαν, της κόλλησαν και το παρατσούκλι Ψωροκώσταινα.
Όταν πάτησε ο Ιμπραήμ το Μοριά και στ΄Ανάπλι συνάξανε διάφορα προσφυγόπουλα, η καλόψυχη Ψωροκώσταινα πήρε μερικά και τα συντηρούσε ζητιανεύοντας. Κι όταν ο Καποδίστριας έκανε αργότερα το ορφανοτροφείο, προσλάβανε την Ψωροκώσταινα για πλύστρα. Την αγαπούσαν όμως τόσο τα ορφανά, μ΄ όλο που κάποτε την πείραζαν, που σαν πέθανε της κάνανε τέτοια κηδεία που έκανε εντύπωση στ΄Ανάπλι. Αυτή ήταν Ψωροκώσταινα που το όνομά της μνημονεύεται τώρα και στο ελληνικό δημόσιο ταμείο.
Από το Ημερολόγιο Στόκου, 1905